Ik wil vergroenen

Ons klimaat verandert. Het wordt warmer en er is steeds meer kans op extreme droogte, hitte en regen. Slecht nieuws voor onze planten, dieren en voor de mensen. Extreme regen zorgt voor wateroverlast. Door asfalt, stenen, tegels en andere verhardingen kan dat water niet goed in de bodem zakken. Wil jij er wat aan doen? Vergroenen helpt!

Praktische tips om te vergroenen

Een groene afscheiding
Nederland staat vol met schuttingen en muurtjes. Een afscheiding kan een stuk groener. Met een groene haag creëer je net zo veel privacy in jouw achtertuin, maar dan een stuk natuurlijker.

Tuinieren in bakken
Een minder grote tuin betekent niet dat je geen plek hebt voor bloemen of een moestuin. Ga slim om met de ruimte en gebruik, waar nodig, bakken en potten voor bloemen, planten en zelfs boompjes.

Stenen eruit
Een tuin biedt zoveel meer mogelijkheden zonder al die stenen. Haal die stenen eruit en vervang deze door bloemperken, gras en borders.

Vergroen je dak
Heb je alles in je tuin vergroend? Ga dan voor het vergroenen van je dak. Met een groen dak isoleer je je huis beter. Ook zorgt het voor een lagere temperatuur in het dorp.

Creëer een moestuin
Vervang een deel van de tegels in de tuin door een moestuin. Je kweekt je eigen voedsel en het water zakt de bodem in zodat het niet afgevoerd hoeft te worden naar het riool.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak dat niet toegankelijk is en niet gebruikt wordt om op te zitten of om over te lopen. Het is alleen toegankelijk voor onderhoud en bedekt met een plantendeken. Het is opgebouwd uit een wortelkerende laag, een drainagelaag, een laag substraat en een plantenlaag met plantensoorten die goed tegen droogte kunnen.
Voor een groen dak mag de hellingshoek maximaal 35 graden zijn, anders gaat de plantenlaag verzakken. Het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van het groene dak moeten verder je verder in overeenstemming met de bouwregelgeving uitvoeren.
Een groen dak draagt bij aan de verduurzaming van jouw woning. Een groen dak neemt CO² en fijnstof op. Daarnaast neemt het regenwater op en houdt dit vast. Het werkt isolerend voor je woning, omdat het in de winter de kou buiten houdt en in de zomer verkoelend werkt. En natuurlijk vergroot het de biodiversiteit en daarmee de leefbaarheid van jouw omgeving.

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Gemeente Molenlanden stimuleert de aanleg van groene daken. De gemeente kan via de Subsidieregeling Groene Daken aan de aanleg van jouw groene dak subsidiëren. De regeling loopt tot en met 31 december 2023 en heeft een subsidieplafond van € 35.000,-
De subsidie heeft wel enkele voorwaarden. Zo moet je dak minimaal 5 m2 oppervlak hebben. Daarnaast mag het totale subsidiebedrag per woning niet hoger zijn dan € 15.000,- Dien je aanvraag in elk geval in voor je aan de werkzaamheden begint. HIER vind je alle informatie.

Check de biodiversiteit van jouw tuin

Wil jij weten hoe biodivers jouw tuin is? Doe de test op de site van Stichting Duurzaam Molenlanden. Probeer het uit! Hoe biodivers is jouw tuin? Doe de test van stichting Duurzaam Molenlanden.

Veel gestelde vragen

Klik hiervoor op de onderstaande blokken

Veel mensen nemen stenen in de tuin, omdat ze denken dat dit voor weinig onderhoud zorgt. Toch is gebleken dat tuinen met veel stenen en tegels net zoveel onderhoud met zich meebrengen als groene en natuurlijke tuinen. Dit komt omdat er relatief veel onkruid te wieden is en ook tegels en stenen schoongehouden moeten worden. Groene tuinen zijn vaak zelfregulerend. Het is er koeler door het groen en je hoeft minder water te geven. Vaste planten zorgen al snel voor een dekkend bladerdek waardoor er bijna geen onkruid tussen de planten groeit. Als je het gras minder vaak maait krijg je bloeiende klavers en andere mooie plantjes. Een levende tuin is goed voor iedereen en vergroenen is niet moeilijk, dus trek die stenen eruit en ga lekker met planten aan de slag.

De meeste planten gedijen niet goed op het straatzand dat je onder de tegels vindt. Voor veel planten is het daarom aan te raden om een laag van minstens 30 centimeter straatzand weg te halen. Als je al eerder op klei stuit, kan dat minder zijn. Het straatzand kun je vervangen door tuinaarde. Een deel van het straatzand vermengen met de tuinaarde is ook een goede optie. Zand alleen is niet in staat om water goed vast te houden en in droge periodes zal de bodem snel uitdrogen. Er zijn echter ook planten die het wel goed doen op de wat drogere zanderige grond. Het is dan vaak wel verstandig om biologische humus toe te voegen. Je kunt ook een bodemverbeteraar voor zandgrond door het zand mengen. Bij jouw tuincentrum kunnen ze je op weg helpen!

Je wilt natuurlijk de meest schone ondergrond voor je moestuin. Als je twijfelt kun je groente in bakken telen. Worteldoek onder de bakken is een goed idee. Gebruik voor je moestuin teelaarde, je zult zien dat je een mooie opbrengst krijgt!

Maak een opstaand randje voor je geveltuin
Je kunt van de verwijderde stoeptegels een opstaande rand langs de gevel maken. Zo verzakt de stoep niet. Je kunt de hele stoeptegel gebruiken door de helft in te graven en de helft eruit te laten steken. Je kunt de tegel ook doormidden breken.
 
Maak een stapelmuurtje
Ook een stapelmuurtje met tegels en stenen van verschillende vormen is een mooie oplossing voor je oude tegels. Zorg ervoor dat er allerlei kieren en gaten ontstaan. Zo maak je een huisje en schuilplaats voor insecten en amfibieën.
 
Maak een kruidenspiraal
Met de kruidenspiraal maak je het mogelijk om verschillende keukenkruiden bij elkaar te laten groeien. Maak je een kruidenspiraal van stapelstenen of oude tegels dan bieden de tussenruimtes ruimte aan salamanders, metselbijen en andere insecten.
 
Marktplaats
Wil je de tegels verkopen of weggeven? Geef ze een tweede leven en biedt ze aan via Marktplaats.