Vergroenen

Algemeen

Gemeente Molenlanden vindt het belangrijk dat de biodiversiteit in de gemeente wordt vergroot en dat wateroverlast als gevolg van klimaatverandering wordt voorkomen. Om deze reden wil de gemeente de aanleg van groene daken stimuleren met als doel een bijdrage te leveren aan het verminderen van CO2-uitstoot.

Ons klimaat verandert. Het wordt warmer en er is steeds meer kans op extreme droogte, hitte en regen. Slecht nieuws voor onze planten, dieren en voor de mensen. Extreme regen zorgt voor wateroverlast. Door asfalt, stenen, tegels en andere verhardingen kan dat water niet goed in de bodem zakken. Wil jij er wat aan doen? Vergroenen helpt!

Praktische tips om te vergroenen

Een groene afscheiding
Nederland staat vol met schuttingen en muurtjes. Een afscheiding kan een stuk groener. Met een groene haag creëer je net zo veel privacy in jouw achtertuin, maar dan een stuk natuurlijker.

Tuinieren in bakken
Een minder grote tuin betekent niet dat je geen plek hebt voor bloemen of een moestuin. Ga slim om met de ruimte en gebruik, waar nodig, bakken en potten voor bloemen, planten en zelfs boompjes.

Stenen eruit
Een tuin biedt zoveel meer mogelijkheden zonder al die stenen. Haal die stenen eruit en vervang deze door bloemperken, gras en borders.

Vergroen je dak
Heb je alles in je tuin vergroend? Ga dan voor het vergroenen van je dak. Met een groen dak isoleer je je huis beter. Ook zorgt het voor een lagere temperatuur in het dorp.

Creëer een moestuin
Vervang een deel van de tegels in de tuin door een moestuin. Je kweekt je eigen voedsel en het water zakt de bodem in zodat het niet afgevoerd hoeft te worden naar het riool.

Wat is een groen dak?

Een groen dak heeft een gevarieerde beplanting en een waterbergend vermogen. De beplanting varieert van sedum, grassen, kruiden en/of vaste planten. 
Voordelen van een groen dak zijn:

  • verlengt de levensduur van het dak 
  • koelt zowel het gebouw als de omgeving 
  • zorgt voor geluidsisolatie 
  • houdt het regenwater vast waardoor het in kleinere hoeveelheden wordt afgevoerd 
  • draagt bij aan een betere luchtkwaliteit door opname van fijnstof en CO2 
  • zorgt voor meer biodiversiteit van planten en dieren 

Voor meer informatie over de subsidie voor een groen dak, klik hier.

Check de biodiversiteit van jouw tuin

Wil jij weten hoe biodivers jouw tuin is? Doe de test op de site van Stichting Duurzaam Molenlanden. Probeer het uit! Hoe biodivers is jouw tuin? Doe de test van stichting Duurzaam Molenlanden.

Duurzame Tuininspiratie

Bekijk onderstaande inspiratie voor een duurzame tuin.

Samen voor meer groen in de buurt: Molenlanden sluit aan bij Steenbreek

Gemeente Molenlanden heeft zich aangesloten bij de landelijke organisatie Stichting Steenbreek. Wij delen de missie om de negatieve gevolgen van verstening in zowel de openbare ruimte als in de private ruimte tegen te gaan, en men bewust te maken van de positieve gevolgen van vergroening. Denk hierbij aan het herstel van onze biodiversiteit en maatregelen omtrent klimaatverandering. 

Ondanks alle maatregelen die de gemeente in de openbare ruimte uitvoert, is de hulp van alle inwoners nodig. Zo’n 40-50% van de stedelijke oppervlakte is in bezit van particulieren, dus samen kunnen we een groot verschil maken. Voorzitter Wout Veldstra van Stichting Steenbreek: ‘Iedereen kan zelf een bijdrage leveren door vandaag nog te zorgen voor vergroening van je eigen tuin, je eigen straat en op alle bedrijventerreinen. Door toevoegen van meer groen in de steden en dorpen en meer ecologisch (landbouw)beheer.’ 

Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving! Kijk voor meer informatie over de landelijke Steenbreekmissie op 

Schakel een tuincoach van de Stichting Duurzaam Molenlanden in

Heb je behoefte aan advies om je tuin te vergroenen? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Gemeente Molenlanden ondersteunt via Stichting Duurzaam Molenlanden de mogelijkheid om een tuincoach in te schakelen die je twee uur lang gratis advies geeft om het beste uit je tuin te halen. 

Of je nu een beginnende tuinier bent of al ervaring heeft, de tuincoach staat klaar om je te begeleiden, inspireren en adviseren. Je bekijkt samen met de tuincoach de huidige staat van je tuin en krijgt advies en inspiratie om je tuin te vergroenen.

Heb je interesse in een adviesgesprek met de tuincoach, stuur dan een aanvraag per mail naar tuincoach@duurzaammolenlanden.nl.

Geef daarbij je naam, adres en contactgegevens door, evenals een korte beschrijving van je tuin en de specifieke hulpvraag. De tuincoach van Stichting Duurzaam Molenlanden neemt na ontvangst van de mail zo spoedig mogelijk contact met je op om een afspraak te maken. Let op: het aantal beschikbare tuincoaches is beperkt, dus wees er snel bij! 

Om zich vooraf goed voor te bereiden heeft de tuincoach het één en ander nodig; wil je zorgen dat je dit bij de hand hebt voor het adviesgesprek?

• Een globale plattegrond schets van de tuin, zoals een bovenaanzicht.

• Een beschrijving van de problemen waar je in de tuin tegen aanloopt en welke problemen je opgelost wilt hebben.

• Een korte beschrijving wat je nu aan onderhoud aan de tuin doet en hoeveel je hier per week aan kwijt wil zijn.

Ontvang € 40,- korting op online tuincursus ‘Groen Geluk’ van Esther den Braven

Gemeente Molenlanden vindt het belangrijk dat inwoners ook in hun eigen tuin en wijk aandacht besteden aan vergroening en biodiversiteit. Een groenere wijk en groene tuinen betekent een betere leefomgeving voor bijen, vogels en dieren. Daarom biedt de gemeente vanaf juni 2023 € 40 euro korting op de online cursus ‘’Groen Geluk’’ van Esther den Braven, gepassioneerd tuinontwerper en oprichtster van ‘Ontwerp je Tuin met Esther’. 

In deze cursus leer je via een stappenplan eenvoudig en snel je eigen tuin te ontwerpen. Zodat je echt kan gaan genieten van je droomtuin. Groene vingers zijn niet nodig, het moment waarop je de cursus volgt kunt je zelf bepalen en de video’s zijn afgestemd op een beginnend niveau. Klik op onderstaande link voor meer informatie en het bestellen van de cursus met korting.

Veelgestelde vragen

Klik hiervoor op de onderstaande blokken

Veel mensen nemen stenen in de tuin, omdat ze denken dat dit voor weinig onderhoud zorgt. Toch is gebleken dat tuinen met veel stenen en tegels net zoveel onderhoud met zich meebrengen als groene en natuurlijke tuinen. Dit komt omdat er relatief veel onkruid te wieden is en ook tegels en stenen schoongehouden moeten worden. Groene tuinen zijn vaak zelfregulerend. Het is er koeler door het groen en je hoeft minder water te geven. Vaste planten zorgen al snel voor een dekkend bladerdek waardoor er bijna geen onkruid tussen de planten groeit. Als je het gras minder vaak maait krijg je bloeiende klavers en andere mooie plantjes. Een levende tuin is goed voor iedereen en vergroenen is niet moeilijk, dus trek die stenen eruit en ga lekker met planten aan de slag.

De meeste planten gedijen niet goed op het straatzand dat je onder de tegels vindt. Voor veel planten is het daarom aan te raden om een laag van minstens 30 centimeter straatzand weg te halen. Als je al eerder op klei stuit, kan dat minder zijn. Het straatzand kun je vervangen door tuinaarde. Een deel van het straatzand vermengen met de tuinaarde is ook een goede optie. Zand alleen is niet in staat om water goed vast te houden en in droge periodes zal de bodem snel uitdrogen. Er zijn echter ook planten die het wel goed doen op de wat drogere zanderige grond. Het is dan vaak wel verstandig om biologische humus toe te voegen. Je kunt ook een bodemverbeteraar voor zandgrond door het zand mengen. Bij jouw tuincentrum kunnen ze je op weg helpen!

Je wilt natuurlijk de meest schone ondergrond voor je moestuin. Als je twijfelt kun je groente in bakken telen. Worteldoek onder de bakken is een goed idee. Gebruik voor je moestuin teelaarde, je zult zien dat je een mooie opbrengst krijgt!

Maak een opstaand randje voor je geveltuin
Je kunt van de verwijderde stoeptegels een opstaande rand langs de gevel maken. Zo verzakt de stoep niet. Je kunt de hele stoeptegel gebruiken door de helft in te graven en de helft eruit te laten steken. Je kunt de tegel ook doormidden breken.
 
Maak een stapelmuurtje
Ook een stapelmuurtje met tegels en stenen van verschillende vormen is een mooie oplossing voor je oude tegels. Zorg ervoor dat er allerlei kieren en gaten ontstaan. Zo maak je een huisje en schuilplaats voor insecten en amfibieën.
 
Maak een kruidenspiraal
Met de kruidenspiraal maak je het mogelijk om verschillende keukenkruiden bij elkaar te laten groeien. Maak je een kruidenspiraal van stapelstenen of oude tegels dan bieden de tussenruimtes ruimte aan salamanders, metselbijen en andere insecten.
 
Marktplaats
Wil je de tegels verkopen of weggeven? Geef ze een tweede leven en biedt ze aan via Marktplaats.