Informatie over subsidie- en financieringsmogelijkheden

Algemeen

Verduurzamen kost geld. Daar tegenover staat dat je energierekening lager wordt. In veel gevallen bespaar je op termijn meer dan je investeert. Als je gaat isoleren dan mag je er van uit gaan dat je de kosten al binnen vier jaar hebt terugverdiend. Als je spaargeld in duurzame oplossingen stopt, verdien je de investering sneller terug dan met een lening of hypotheek, lenen kost immers ook geld. Zorg wel dat je altijd een financiële buffer overhoudt. En benut alle subsidiemogelijkheden, ze zijn er niet voor niets!

Financieringsmogelijkheden

Het Warmtefonds biedt de Energiebespaarlening, dit is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Hiermee willen ze het mogelijk maken dat iedereen eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Daarom komen ook huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben mogelijk in aanmerking voor deze lening. Meer informatie over deze regelingen tref je in onderstaande link aan: 

Energiebespaarlening voor particulieren - Warmtefonds

Voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, buurthuizen en musea, is verduurzaming van gebouwen een uitdaging, zeker als het om kleinere organisaties gaat waar kennis en capaciteit ontbreekt. Daarom heeft het Rijk voor alle provincies budget beschikbaar gesteld voor het opzetten van een ontzorgingsprogramma voor klein maatschappelijk vastgoedeigenaren. Op 1 februari van dit jaar is een tweede ronde gestart. Kijk voor meer informatie op:

Verduurzaming Maatschappelijk vastgoed - Provincie Zuid-Holland

 

Gemeente Molenlanden heeft de Verduurzamingslening Particulieren, inclusief de Verzilverlening en Verduurzamingslening Zakelijk vanaf 23 mei 2023 afgeschaft. Reden van het besluit is het bestaan van bovenstaande alternatieven voor de Verduurzamingslening. 

Subsidieregeling groenedaken

Gemeente Molenlanden stimuleert de aanleg van groene daken. De gemeente kan via de Subsidieregeling Groene Daken aan de aanleg van jouw groene dak bijdragen. Lees meer op: Groen dak | Duurzaam Molenlanden

foto van groen dak
Foto van groen dak met sedumplantjes

Verduurzamingssubsidie voor maatschappelijk vastgoed

Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of houd je je bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten? 

Op 18 september 2023 opent de volgende aanvraagronde voor subsidie Duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). Deze subsidie komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. De subsidie bedraagt minimaal €25.000 en maximaal €2,5 miljoen per aanvraag. 

Wil je meer weten? Kijk op de website van RVO.nl voor meer informatie. Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) (rvo.nl)

Logo van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Energie Besparing ABonnement

Ben jij woningeigenaar en wil je starten met verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheid voor een adviesgesprek binnen het Energie-Besparings-ABonnement van de gemeente Molenlanden. Voor meer informatie  https://duurzaam.molenlanden.nl/energie-besparings-abonnement

Wil je geen lening of is het aangaan van een lening niet mogelijk? Bekijk dan de energie bespaartips bij de verschillende thema’s om zo toch energie en daarmee kosten te besparen.

https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/