Ik wil informatie over subsidie- en financierings- mogelijkheden

Verduurzamen kost geld. Daar tegenover staat dat je energierekening lager wordt. In veel gevallen bespaar je op termijn meer dan je investeert. Als je gaat isoleren dan mag je er van uit gaan dat je de kosten al binnen vier jaar hebt terugverdiend. Als je spaargeld in duurzame oplossingen stopt, verdien je de investering sneller terug dan met een lening of hypotheek, lenen kost immers ook geld. Zorg wel dat je altijd een financiële buffer overhoudt. En benut alle subsidiemogelijkheden, ze zijn er niet voor niets!

Financieringsmogelijkheden

Er zijn ook andere financieringsmogelijkheden. Kijk of je maatregelen kunt meefinancieren in de hypotheek van je (nieuwe) huis of bekijk de Energiebepaarlening van het de overheid of de verduurzamingslening van de gemeente Molenlanden. De leningen van de overheid hebben vaak gunstige voorwaarden.

Wil je geen lening of is het aangaan van een lening niet mogelijk? Bekijk dan de energie bespaartips bij de verschillende thema’s om zo toch energie en daarmee kosten te besparen.

https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/

Verduurzamingslening particulieren Gemeente Molenlanden

We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen in onze gemeente energiezuinig worden. Daarom bieden we onze inwoners de Verduurzamingslening aan. Daarmee kun je de duurzaamheidsmaatregelen van je woning financieren. Deze lening maakt het mogelijk om tegen aantrekkelijke voorwaarden en rente geld te lenen voor energiebesparende maatregelen in en aan jouw woning.
Ook voor duurzame maatregelen bij nieuw te bouwen woningen en voor de aanschaf van zonnepanelen via een postcoderoosregeling kun je een beroep doen op de Verduurzamingslening.

Om in aanmerking te komen voor een Verduurzamingslening moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent eigenaar en bewoner en/of huurder van de woning, en je bent jonger dan 76 jaar oud op het moment van de aanvraag.
 • Jouw woning staat in de gemeente Molenlanden. Ook een postcoderoosproject, een recreatiewoning of een mantelzorgwoning in de gemeente vallen onder de regeling.
 • De lening bedraagt minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- (incl. BTW).
 • Per woning kun je maximaal één Verduurzamingslening aanvragen.
 • Je kunt geen gebruik maken van de lening als je nationaal of provinciaal een lening voor dezelfde maatregelen kunt krijgen, onder dezelfde condities.

Verzilverlening

Als je veel overwaarde in je woning hebt, dan kun je ook een zogenaamde Verzilverlening aanvragen. Daarmee verzilver je het vermogen dat vastzit in je woning.

Om in aanmerking te komen voor een Verzilverlening moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent eigenaar-bewoner en bent 57 jaar of ouder.
 • Je moet de woning zelf bewonen of gaan bewonen.
 • De lening bedraagt maximaal € 75.000, -
 • Per woning wordt maximaal één Verzilverlening toegekend.

Verduurzamingslening Zakelijk

We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk gebouwen in onze gemeente energiezuinig worden. De Verduurzamingslening Zakelijk maakt het voor onder andere non-profitorganisaties mogelijk om tegen aantrekkelijke voorwaarden en een lage rente geld te lenen voor energiebesparende maatregelen in en aan de eigen accommodatie.

Om in aanmerking te komen voor een Verduurzamingslening Zakelijk moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent een:
  a. Vereniging van Eigenaren, waarvan de meerderheid van de woningen door eigenaar-bewoners wordt bewoond, met een minimum van tien leden;
  b. Coöperatie of kleine verhuurder;
  c. Non-profitorganisatie, niet behorende tot een (semi) overheid.
 • Jouw lening bedraagt minimaal € 15.000,- en maximaal € 75.000,- (incl. BTW).
 • Van de lening maken we een notariële, onderhandse of hypothecaire akte op.
 • Je krijgt de lening via een bouwdepot.
 • Je kunt geen gebruik maken van de lening als je nationaal of provinciaal een lening voor dezelfde maatregelen kunt krijgen, onder dezelfde condities.

Verduurzamingsmaatregelen

Download hieronder de lijst met verduurzamingsmaatregelen waarvoor je bij de gemeente een lening kunt aanvragen.

Aanvraag lening

 • Als je interesse hebt voor en van de leningen van de gemeente, gebruik dan het aanmeldformulier Verduurzamingslening.
 • We doen een eerste technisch-inhoudelijke toets van je aanvraag en zullen, bij positieve beoordeling, je een toewijzingsbrief toesturen.
 • Je hebt de toewijzingsbrief nodig om de aanvraag verder digitaal bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) in te dienen. SVn toetst de aanvraag op financiële aspecten.
 • Na een positieve uitslag zal SVn uiteindelijk de lening verstrekken.