De Week van de Circulaire Economie

Tijdens de Week van de Circulaire Economie staat het belang van hergebruik en duurzaamheid centraal. Een mooi voorbeeld hoe je kunt hergebruiken zijn de weggeefkasten en zwerfboekenkasten/minibibliotheken binnen de gemeente. Deze kastjes staan niet voor hergebruik, maar dragen zeker ook bij aan de gemeenschapszin. Christine, Rianne en Maria beheren alle drie een kast binnen hun dorpskern. Zij delen hun ervaringen over de kastjes in Bleskensgraaf, Oud-Alblas en Streefkerk.

Over hergebruiken, delen en ruilen

In weggeefkasten (ook wel buurtkasten) draait alles om hergebruik, delen en ruilen. Mensen kunnen eetbare spullen of verzorgingsproducten die nog bruikbaar zijn in de kastjes achterlaten, zoals items uit boodschappen- of kerstpakketten die niet worden gebruikt. Dit delen en ruilen zorgt voor minder afval en je helpt elkaar ermee! In Bleskensgraaf kun je trouwens ook speelgoed doneren en is er een minibibliotheek voor boeken en tijdschriften. Niet alleen particulieren weten de kastjes te vinden, maar ook ondernemers helpen de kastjes te vullen. 

Inspiratiebron

Zowel Christine, Rianne en Maria hebben ieder hun eigen redenen om een kastje te beginnen. Maar alle drie zijn het hier wel over eens: er zijn genoeg spullen op aarde die gedeeld kunnen worden! Daarnaast zijn zij alle drie erg betrokken met hun omgeving en willen zij graag hun medemens helpen.  

Maria bij de weggeefkasten Kostverloren 61
Maria bij de weggeefkasten Kostverloren 61

Recyclen

In het algemeen vinden alle producten die in de kastjes staan snel een nieuwe eigenaar. Soms is het nodig om een extra berichtje op Facebook of Instagram te plaatsen om de aandacht op een bepaald product te vestigen. Mochten er toch spullen overblijven, dan heeft bijvoorbeeld Maria contact met de Voedselbank in Nieuw-Lekkerland, brengt Rianne overtollige producten naar iemand die het nog aan dieren kan voeren, en brengt Christine eventueel overgebleven speelgoed of boeken naar een kringloopwinkel. Op deze manier wordt er vrijwel niets weggegooid.

Zelf een kast beginnen

Het zou fantastisch zijn als elke dorpskern in Molenlanden één of meerdere weggeefkasten heeft. Het maakt niet uit of ze gevuld zijn met boeken, levensmiddelen of verzorgingsproducten. "Natuurlijk kost het wat van je tijd," vertelt Christine. "Maar je moet er wel open voor staan en het leuk vinden om ermee bezig te zijn," voegt Rianne toe. Een kastje staat vaak in je tuin, dus je moet dit wel willen. Maria bevestigt dit: "Het is een kleine moeite, maar ik maak er graag tijd voor vrij. Ik kijk dagelijks in het kastje om het bij en netjes te houden. Iedereen kan een kastje beginnen, je moet het alleen wíllen!"

Waar kun je de weggeefkasten vinden

  • De minibieb en doorgeefkast van Stichting Liefs voor jou vind je aan de 25 in Bleskensgraaf. Onder deze naam is de kast ook vindbaar op Facebook en Instagram.
  • Maria's weggeefkast staat in Streefkerk, op Kostverloren 61. Op de Facebookpagina Deelkast Kostverloren 61 deelt zij regelmatig posts over wat er nieuw is in de kast.
  • Tot slot in Oud-Alblas aan de Koningin Wilhelminalaan 25 vind je het buurtkastje van Rianne. Op Facebook en Instagram te volgen onder Buurtkasje Oud-Alblas. Geen social media? Stuur dan een bericht naar 06-18664907 en je wordt via de Whatsapp groep van het Buurkastje Oud-Alblas op de hoogte gebracht van de laatste voorraad.

Op de website van de gemeenten Molenlanden zijn overigens meer buurtkasten terug te vinden.