Muurisolatie: verbeter je wooncomfort

Algemeen

Gevelisolatie heeft vele voordelen. Je energierekening daalt en het voelt prettiger warm in huis. Een buitenmuur (gevel) mét isolatie voelt minder koud aan. Heeft jouw huis een spouwmuur? Dan kan er isolatiemateriaal gespoten worden in de spouw.

Een van de manieren om je buitenmuren te isoleren is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte van zo’n 4 tot 6 centimeter tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Andere manieren om je buitenmuren te isoleren zijn aan de buitenkant van de muur, of met een voorzetwand aan de binnenkant.

Hou rekening met beschermde dieren

In je spouwmuur kunnen beschermde dieren, zoals vleermuizen of gierzwaluwen, verblijven. Dat is niet schadelijk voor je woning. Wel is het belangrijk om op te letten dat je de dieren niet verstoort of doodt. Dit staat in de Omgevingswet. Je houdt rekening met beschermde dieren door natuurvriendelijk te isoleren

Houd bij het isoleren rekening met de mogelijke aanwezigheid van beschermde diersoorten en kies een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk kan isoleren. Daardoor kan het even duren tot ze echt aan de slag kunnen: in de periode waarin de dieren in winterslaap zijn, of juist broeden of hun kraamperiode hebben, mogen isolatiebedrijven namelijk niet starten met hun werkzaamheden. Moet je dus even wachten, dan kan dat daaraan liggen. Nadat het isolatiebedrijf de spouw natuurvrij heeft gemaakt, kunnen de isolatiewerkzaamheden dan echt beginnen.

Hierbij wordt er zo hoog mogelijk in de spouw nog een ruimte vrijgehouden waar de vleermuizen en vogels terecht kunnen. Dit wordt afgescheiden met borstels: het heeft een verwaarloosbaar effect op energiebesparing en geen extra risico op vochtproblemen.

Je kunt in plaats van spouwmuurisolatie ook kiezen voor isolatie van de binnenzijde van je muur met een voorzetwand. Je bent verplicht om een melding te doen van de werkzaamheden: raadpleeg hiervoor je Omgevingsloket. Als je het laat doen door een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert, doet het bedrijf dit voor je.

Zo werkt spouwmuurisolatie

Het spuiten van isolatiemateriaal in de spouwmuur duurt vaak maar een halve dag, bij een vrijstaand huis een hele dag. Je hoeft zelf niets voor te bereiden.

Het isolatiebedrijf boort aan de buitenkant van de gevel kleine gaten in de voegen. Door deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. De gaten liggen ongeveer een meter uit elkaar. Het bedrijf maakt ze aan het eind weer netjes dicht. Ook worden de gaten weer op kleur van de voeg gebracht. Het isolatiebedrijf hoeft niet binnen bij je aan de slag.

Bij spouwmuurisolatie komt alleen buiten wat stof los. Het kan zijn dat je na afloop de ramen moet wassen.

Tips spouwmuurisolatie

  • Spouwmuurisolatie moet goed worden aangebracht. Kies een vakkundig isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk kan isoleren. Zo'n bedrijf checkt vooraf of je spouw geschikt is om te isoleren en houdt rekening met beschermde dieren die mogelijk leven in jouw spouw. 
  • Voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende soorten materialen. Voor de mate van isolatie maakt het niet uit wat je kiest: de verschillen zijn klein. Alle materialen isoleren ongeveer even goed.
  • Spouwmuurisolatie kun je (later) nog verbeteren met isolatie aan de binnenkant of buitenkant van je gevel. Dit gaat goed samen.

Meer weten over muurisolatie?