Geen energietoeslag ontvangen, wel extra energiehulp nodig?

Heb je een netto-inkomen tussen 120% en 150% van het sociaal minimum, een hoog energieverbruik en hoge energielasten? En heb je geen energietoeslag ontvangen? Dan kun je in aanmerking komen voor gratis energiehulp. De extra hulp wordt aangeboden door gemeente Molenlanden en is bedoeld om blijvend energie te besparen en de energiekosten te verminderen. Lees verder om te zien of je voldoet aan de gestelde voorwaarden en hoe je een aanvraag kunt doen.

Wat houdt de extra energiehulp in?

De extra energiehulp bestaat uit een Kadokaart van € 450 en een financiële energiebijdrage van € 1.300 die je via het aanvraagformulier kunt aanvragen.

De Kadokaart van € 450 kan besteed worden aan energiebesparende producten of voor het aanschaffen van duurzaam witgoed zoals een koelkast of wasmachine. De € 1.300 is een extra financiële bijdrage van gemeente Molenlanden die via Avres wordt uitgekeerd.

In beide gevallen krijg je daarnaast ook hulp van een energiecoach van Het Nieuwe Wonen die kosteloos bij je langskomt. De energiecoach geeft advies hoe je zoveel mogelijk kunt besparen op je energiekosten. En helpt bij het kiezen van de juiste energiebesparende producten die je kunt aanschaffen met de Kadokaart.

 

Waar moet ik aan voldoen om in aanmerking te komen voor de energiehulp?

Afhankelijk of je voldoet aan de voorwaarden kun je het volgende aanvragen:

- Kadokaart van € 450
- Kadokaart van € 450 en de financiële energiebijdrage van € 1.300

Klik hieronder om de voorwaarden te lezen waar je aan moet voldoen.

Ben je een particuliere woningeigenaar en vraag je de € 1.300 aan?

Dan geldt een extra voorwaarde die betrekking heeft op het zogeheten Energiebesparingsabonnement. Klik hieronder voor meer informatie over dit abonnement.

Hoe kan ik de energiehulp aanvragen?

 • Klik op het formulier waar je de aanvraag voor wilt doen.
  1 aanvraag per adres mogelijk!
 • Vul het aanvraagformulier direct in of print het eerst uit
 • Zorg dat alles in ingevuld en onderteken het formulier
 • Stuur het ondertekende aanvraagformulier samen met alle benodigde documenten op
 • Opsturen kan op 2 manieren: per mail of per post (zie aanvraagformulier)

Welke documenten moet ik naast het aanvraagformulier meesturen?

 

Voor de Kadokaart:

 • een kopie van inkomen zoals een loonstrook of uitkeringsspecificatie van de aanvrager en eventuele partner. Van de maand oktober, november of december 2022. Ben je zzp-er, stuur dan een recente Winst- en Verliesrekening
 • een kopie van de meest recente jaarafrekening van je energieleverancier (op de jaarafrekening verrekent de leverancier bedragen die je maandelijks als voorschot hebt betaald met je echte verbruik)

Voor de Kadokaart EN de bijdrage van € 1.300:

 • een kopie van inkomen zoals een loonstrook of uitkeringsspecificatie van de aanvrager en eventuele partner. Van de maand oktober, november of december 2022. Ben je zzp-er, stuur dan een recente Winst- en Verliesrekening
 • een kopie van de meest recente jaarafrekening van je energieleverancier (op de jaarafrekening verrekent de leverancier bedragen die je maandelijks als voorschot hebt betaald met je echte verbruik)

PLUS:

 • een kopie van op moment van aanvraag geldend variabel energiecontract
 • een kopie van een legitimatiebewijs met BSN-nummer van aanvrager
 • foto van bankpas van de aanvrager

Wat gebeurt er na mijn aanvraag?

Je ontvangt een bevestiging zodra je aanvraag is ontvangen.

Je aanvraag en de toegestuurde documenten worden door Avres gecontroleerd. Je ontvangt in eerste instantie een brief van Avres of de aanvraag voor de Kadokaart is toegekend. Dit zal ongeveer 3-4 weken zijn na datum ontvangst aanvraag.

Indien de aanvraag voor de Kadokaart is toegekend:

 • zal Het Nieuwe Wonen een afspraak met je inplannen voor een gesprek met een energiecoach
 • kun je de Kadokaart van € 450 aanvragen via de unieke boncode die staat in de brief

Indien je ook de financiële energiebijdrage van € 1.300 hebt aangevraagd, wordt de aanvraag pas in behandeling genomen indien aan de volgende extra voorwaarden is voldaan:

 • de benodigde documenten zijn ontvangen en akkoord bevonden
 • een afspraak is ingepland met een energiecoach *)
 • de Kadokaart is ingewisseld en je hiervoor energiebesparende producten of witgoed hebt aangeschaft *)

*) deze informatie ontvangen we van Het Nieuwe Wonen en het Regionaal Energieloket. Dit hoef je niet zelf door te geven

Is voldaan aan bovenstaande extra voorwaarden? Dan ontvang je van Avres hierover een aanvullende brief. Daarna zal het bedrag van € 1.300 worden uitgekeerd op het door jou opgegeven bankrekeningnummer.

Veel gestelde vragen:

Klik hiervoor op de onderstaande blokken

Er gelden verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de energiehulp. Afhankelijk of je hieraan voldoet, kun je het volgende aanvragen:
-    Kadokaart van € 450
-    Kadokaart van € 450 en een financiële energiebijdrage van € 1.300

Lees hier wat de voorwaarden zijn. Bekijk de voorwaarden goed voordat je de energiehulp aanvraagt.

Indien je een particuliere woningeigenaar bent en je een aanvraag wilt doen voor de Kadokaart van € 450 EN de financiele energiebijdrage van € 1.300 dan geldt een extra voorwaarde. Dit betreft het Energiebesparingsabonnement (afgekort Ebab).

Klik hier voor een nadere toelichting op het Energiebesparingsabonnement.

 • Loon dat je krijgt van een werkgever
 • Uitkering van het UWV, de gemeente, de SVB of een andere organisatie
 • Inkomen uit eigen bedrijf
 • Inkomen uit verhuur van een (deel van de) woning of grond en gebouwen (vastgoed)
 • Inkomen uit kinderalimentatie en partneralimentatie
 • Pensioen
 • Heb je een partner? Dan telt het inkomen van je partner ook mee
 1. Het inkomen van kinderen die bij je wonen telt niet mee
 2. Vermogen telt niet mee

Ben je zzp-er stuur dan voor het inkomen een kopie van de meest recente Winst- en Verliesrekening.

 

 • Je bent partners als je getrouwd of geregistreerd partners bent
 • Als je op hetzelfde adres woont en samen een huishouden heeft
 • Je bent geen partners als je samen met je vader of moeder woont; met je kind woont. Ook niet als dat kind ouder is dan 18 jaar

 

Als je aanvraag door Avres is toegekend dan ontvang je van Avres een brief hierover. Daarna worden je gegevens doorgestuurd aan Het Nieuwe Wonen. Zij bellen je voor een afspraak met een energiecoach. Hier ben je mee akkoord gegaan.

De energiecoach geeft advies hoe je zoveel mogelijk kunt besparen op je energiekosten. En kan helpen bij het kiezen van de juiste energiebesparende producten die je kunt aanschaffen met de Kadokaart.

Heb je met je Kadokaart kleine energiebesparende producten gekocht (bijvoorbeeld radiatorfolie, ledlampen of een energiebesparende douchekop) dan kun je gebruik maken van de Klussendienst die je helpt deze producten aan te brengen. Dit is kosteloos.

Geef dit door aan de energiecoach van Het Nieuwe Wonen die bij je langskomt. Het Nieuwe Wonen vraagt dan de Klussendienst om hier contact met je over op te nemen.

Als je aanvraag door Avres is toegekend dan ontvang je van Avres een brief hierover. In deze brief vind je ook een Kadokaart-nummer. Hiermee kun je zelf bij het Regionaal Energieloket de Kadokaart aanvragen. Meer informatie en de link om de Kadokaart aan te vragen volgt binnenkort.

Als je ook de financiële energiebijdrage van € 1.300 hebt aangevraagd, is een van de voorwaarde dat je de Kadokaart hebt verzilverd. Je hebt met de Kadokaart bijvoorbeeld witgoed gekocht of energiebesparende producten. Zodra je dit hebt besteld, geeft het Regionaal Energieloket dit door aan Avres. Je hoeft het dus niet zelf door te geven.

Staat je vraag er niet bij, bel dan met gemeente Molenlanden 088 75 15 000 of mail je vraag naar energiehulp@jouwgemeente.nl