Energiekosten besparen en isoleren

Algemeen

Zou je minder gas en elektriciteit willen gebruiken? En zou een lagere energierekening, zeker in deze dure tijden, jou goed uitkomen? Op deze pagina vind je tips die je helpen om je woning te verduurzamen en minder energie te gebruiken. Zo help je mee aan een duurzame toekomst en bespaar je tot wel honderden euro’s per jaar.

Inzicht in je energierekening

Op je energierekening zie je je gas- en elektriciteitsverbruik. Wist je dat zo’n driekwart van je gasverbruik gaat naar het verwarmen van je woning? De rest gaat op aan warm water, vooral voor douchen. Koken kost het minste gas. Bij elektriciteit zijn het apparaten, zoals de koelkast, vriezer, wasmachine en droger en je verlichting die veel energie verbruiken. Een sauna, aquarium, oude vriezers of een waterbed zijn de echte grote energieslurpers. Daarnaast heb je misschien een televisie of computer die vaak op stand-by staan en daardoor jaarlijks nog veel stroom verbruiken. We noemen dit sluipverbruik.

Jouw energieverbruik
Wil je weten of jij minder of juist meer energie verbruikt dan andere huishoudens? Vul dan de vergelijkingstest van Milieucentraal in en kijk hoe jij scoort. Milieucentraal heeft ook verschillende energie(verbruiks)meters op een rij gezet. Met zo’n energiemeter of een energieverbruiksmanager meet je hoeveel energie je apparaten verbruiken en welke de energievreters zijn.

Wil je graag een persoonlijk advies? Een energiecoach van Het Nieuwe Wonen geeft je alle bespaartips en kan meteen je energieverbruik in jouw woning meten.

Praktische tips

Met een paar tips kun je al snel veel besparen. Doe de bespaartest van Milieucentraal en kijk met welke van onderstaande tips jij direct al aan de slag kunt!

Voor een persoonlijk adviesgesprek of hulp bij kleine energiebesparende maatregelen maak je een afspraak met met een energiecoach van Het Nieuwe Wonen.

Zo gebruik je minder aardgas:

 • Plaats radiatorfolie achter je radiatoren. Hiermee weerkaatst de warmte terug de kamer in. Je verbruikt minder gas en je hebt meer comfort.
 • Zet je verwarming een tandje lager. De thermostaat één graad lager bespaart 6% aardgas.
 • Zet je verwarming altijd lager als je gaat slapen of als je weggaat.
 • Sluit binnendeuren en verwarm alleen de ruimtes die je echt gebruikt.
 • Sluit je gordijnen en voorkom warmteverlies via je ramen
 • Blokkeer je radiatoren niet met gordijnen of een bank. De klussendienst van Het Nieuwe Wonen kan je helpen bij het inkorten van je gordijnen.
 • Zet je cv-ketel op 60 graden. Kijk op ‘Zet 'm op 60 graden’

Kijk voor meer tips op Bespaartips verwarmen.

Zo gebruik je minder elektriciteit:

 • Gebruik Ledlampen, die verbruiken 75% tot 85% minder energie
 • Zet je TV, laptop, computer en andere apparaten die een stand-by stand hebben helemaal uit. Zo voorkom je sluipgebruik. Kijk op: Voorkom sluipgebruik.
 • Oude koelkasten en vriezers zijn stroomvreters. Vervang ze allemaal. Op Nieuwe vriezer of koelkast vind je alle tips.
 • Hang de was op, gebruik bij voorkeur geen droger.
 • Kijk ook eens op: Besparen op elektriciteit voor apparaten.

Zo gebruik je minder warm water:

 • Douche wat korter. Je doucht normaal gesproken 9 minuten, als je altijd maar 5 minuten doucht bespaart een gezin 15.000 liter warm water dat verwarmd wordt met 60 m3 gas.
 • Met een simpele timer in je douche kun je je douchetijd meteen zien
 • Installeer een waterbesparende kraan en douchekop.

Kijk voor meer tips op Besparen onder de douche

 

Ter illustratie hoe je kunt test of een besparende douchekop iets voor je is

Persoonlijk advies

Gratis gesprek met je energiecoach
Een afspraak met een energiecoach van Het Nieuwe Wonen is interessant voor jou als je minder energie wil gebruiken en duurzamer wil wonen. Gemeente Molenlanden werkt samen met het Nieuwe Wonen. Onafhankelijke speciaal opgeleide coaches komen graag bij je langs om alle mogelijkheden voor jou persoonlijk te bespreken. Denk aan het gebruik van apparaten, isolatie, inzicht in je energierekening en bespaartips voor een lagere energierekening. Daarnaast kan jouw coach je helpen bij het bestellen van producten, soms met een speciale korting, waarmee jij extra geld kunt besparen. 

Gratis klussendienst
Heb je praktische hulp nodig bij kleine klussen? Bel dan de klussendienst voor kleine energiebesparende klussen, via Het Nieuwe Wonen. Het kost je niets!

Regionaal energieloket
De Gemeente Molenlanden werkt ook samen met het Regionaal Energieloket. Daar vind je informatie over duurzame maatregelen die je verder kunnen adviseren en die voor je aan de slag kunnen.

 

ter illustratie een gesprek met een energie coach

Isolatiescan en maatregelen

Energie besparen begint bij isoleren. Een goed geïsoleerde woning is minder koud en tochtig, kost minder energie en stoot minder CO2 uit. Wist je dat twee van elke drie woningen onvoldoende geïsoleerd is?

Wil je weten of jouw woning goed geïsoleerd is? Doe dan de zelfscan.

Meer informatie over de verschillende isolatiemaatregelen vind je HIER.

Voorkom warmtelekken, scan je woning
Wil jij weten of er warmte uit jouw woning lekt en waar dat precies gebeurt? Laat dan de energiecoach van Het Nieuwe Wonen een scan van jouw woning maken met een infraroodcamera. Voor € 40 weet je waar jouw woning onnodig warmte verliest. Zo’n scan maken kan alleen in koudere periodes. Het moet buiten minstens tien graden kouder zijn dan binnen. Klik HIER voor informatie en het maken van een afspraak.

 

ter illustratie warmte verlies in je woning

Warmtescan met een infraroodcamera

ter illustratie een voorbeeld van een warmtescan met infraroodcamera

Subsidies en financiering

Voor isolatie en andere duurzame maatregelen zijn er zijn verschillende subsidie- en financieringsmogelijkheden. Informatie over subsidie- en financieringsmogelijkheden | Duurzaam Molenlanden

Veel gestelde vragen

Klik hiervoor op de onderstaande blokken

Ook als huurder kun je kleine maatregelen nemen zoals het plaatsen van radiatorfolie, tochtstrips en een waterbesparende douchekop. Op Praktische tips <<URL ontbreekt>> om energie te besparen vind je veel tips. Ook komt de  energiecoach van Het Nieuwe Wonen graag bij jou op bezoek voor gratis adviezen en kan de klussendienst je helpen bij het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen. Kijk op Het Nieuwe Wonen.

Als je een woning huurt van een woningcorporatie kun je ook daar meer informatie aanvragen over het verduurzamen van jouw woning.

Woon je in een rijks- of gemeentelijk monument en zoek je hulp bij het verduurzamen? Op Groene Grachten vind je veel informatie. Groene Grachten kan je inzicht geven in de mogelijkheden, geeft je persoonlijk advies en helpt je bij het aanvragen van vergunningen en het kiezen van een goede aannemer. Zij werken ook samen met het Restauratiefonds. Via het Restauratiefonds  kun je een zelfscan Duurzaam Monument doen en kun je een persoonlijk advies op maat krijgen. Duurzame Monumenten (DuMo) adviseurs zijn gespecialiseerd in het verduurzamen van monumenten met respect voor de monumentale waarde.

Het Restauratiefonds vergoedt een deel van de kosten van het duurzaamheidsadvies. De vergoeding bedraagt maximaal € 1000. Klik HIER voor meer informatie.

Meer informatie over subsidies en leningen voor het verduurzamen van monumenten? Klik HIER