Duurzaamheidsprijs Molenlanden 2024

Algemeen

Allereerst wil de jury haar waardering uitspreken aan alle deelnemers van de Duurzaamheidsprijs Molenlanden 2024. Al deze mooie voorbeelden en initiatieven dragen bij aan een duurzamer Molenlanden en dat is waar we met elkaar aan werken.

De nominaties zijn bekend

De jury heeft alle inzendingen voor de Duurzaamheidsprijs Molenlanden 2024 beoordeeld, dit bleek bepaald geen makkelijke taak. Lees (en bekijk!) hieronder welke drie inzendingen zijn genomineerd. Ben je inwoner van Molenlanden? Stem dan op jouw favoriet!!

Inwoner van Molenlanden? 

Breng dan vóór 1 december a.s. jouw stem uit op je favoriete inzending!

Stem hier!

Van traditioneel naar klimaat-adaptief boeren

Wat is jouw idee?  

Stef Hendriksen, zelf werkzaam als beheerder buitenruimte: “De reden dat ik vind dat Corien en Mattias in aanmerking komen voor de duurzaamheidsprijs Molenlanden is dat deze agrariërs zo begaan zijn met de natuur, het milieu, klimaat en niet in de laatste plaats het dierenwelzijn, dat zij het roer omgegooid hebben.

Dit zien we terug door gefaseerd maaibeheer (goed voor de vogels), stimuleren van kruiden (goed voor insecten), verbeteren van de bodemstructuur (goed voor bodemleven). Ook hebben zij aandacht voor het welzijn van hun koeien. Dit zie je aan de huisvesting maar ook aan de alternatieve wijze van ongedierte/ziekte bestrijding bij hun koeien.

Door de stikstof problematiek, CO2-reductie, klimaatadaptatie moet (ook) de agrarische sector veranderen. Naar mijn mening zijn zij goede ambassadeurs van deze verandering.

Van traditioneel naar Klimaat adaptief boeren

Door het vergroten van de biodiversiteit en agroferestry, waarbij bomen of struiken worden gecombineerd met een landbouwgewas of landbouwdieren op eenzelfde perceel. Daarnaast dragen zij bij aan een landelijk onderzoek om te komen tot een milieu vriendelijk beheer van land. Ook zoeken zij naar innovatieve oplossingen om het dierenwelzijn van hun dieren op een natuur vriendelijke /niet milieu belastende manier te verbeteren.

In een traditionele Alblasserwaard zijn zij voorlopers van een vernieuwing en dragen dit op een positieve manier uit. Deze nieuwe manier van “boeren” vraagt om veel energie en doorzettingsvermogen.

Volgens mij is hun manier van werken en beheren: DE TOEKOMST!

Ja, ze willen ook middels excursies en gesprekken andere agrariërs helpen een ander werkwijze te kiezen. Ze nodigen mensen uit om kennis te nemen van hun werkwijze maar door hun bescheiden opstelling ondervinden ze niet altijd de verdiende medewerking, aldus Stef.

Stikstof problematiek, CO2 reductie, klimaatadaptatie en diervriendelijker boeren: "het moet anders binnen de agrarische sector!"

Geweldig om te zien dat deze agrariërs zijn voorgedragen – zij zijn een echte inspiratiebron voor anderen! Zij werken aan duurzamere landbouw, waarbij ze zich inzetten om zoveel mogelijk boeren in de regio te behouden en de biodiversiteit te versterken. Met innovatieve alternatieven voor traditionele landbouwmethoden tonen zij hoe het anders kan.

De jury

Duurzaamheidsprijs 2024: Van Traditioneel naar Klimaat-adaptief boeren

Van traditioneel naar Klimaat adaptief boeren

Van groene weilanden buiten, naar groene muren binnen!

Wat is jullie idee? 

Enkele leerlingen van groep 8 van School met de Bijbel uit Streefkerk: “We leven in een groene buitenomgeving, maar binnen op school is hier niets van te zien. Wij willen echt groen in de school!”

Van groene weilanden buiten, naar groene muren binnen

Planten zorgen voor zuurstof, de werkomgeving is gezond. Je krijgt frisse zuurstof. Planten geven een rustige uitstraling, minder stress aan je hoofd! Je leert in huis/school zorgen voor de natuur! 
 

Tegenwoordig zie je allemaal nepplanten, ook in onze school. Dat moet veranderen: We moeten leren met groen/ de natuur om te gaan. We moeten af van al dat plastic, dat is vervuilend voor het milieu. Een groene wand is mooi, neemt weinig ruimte in en je hebt echt planten in huis!

Als je goed voor je planten zorgt kan het jaren mee! Als de planten dood gaan wordt het compost!

Natuurlijk! Omdat er allemaal nieuwe scholen worden gebouwd in Molenlanden, kan dit meegenomen worden in het ontwerp!

Een groene muur... is beter voor de natuur!

Wat een inspirerende inzending van groep 8! ‘Natuurlijk’ groen zorgt voor een fris binnenklimaat, creëert rust en versterkt de verbinding met de natuur. Het is bovendien een prachtig, duurzaam alternatief voor plastic planten.

De jury

Duurzaamheidsprijs 2024: Groen buiten, groen binnen

Van groene weilanden buiten, naar groene wanden binnen

D(B)uurzaamheid, opvang van regenwater middels Rainwinner

Wat is jouw idee? 

Peter van den Boogaard: “Rainwinner, de regenwateropslag die éénvoudig is te plaatsen. Laagdrempelig omdat het een consumenten product betreft. Geeft mogelijkheden om als buren gezamenlijk aan de slag te gaan gezien het product als schutting geplaatst kan worden op verschillende manieren”.

D(B)uurzaamheid, opvang van regenwater middels Rainwinner

Regenopslag, slimme oplossing bij neerslagtekort, laagdrempelige aanleg, samenbindend, keuze opslagcapaciteit naar wens, modules die op verschillende manieren te integreren zijn. in het tuinontwerp.
 

Het concept van de 'regenwaterschutting', het bergen van regenwater in ‘Lego-blokken’, waarmee diverse functionele tuinelementen gebouwd kunnen worden, is een innovatieve manier van regenopvang.

Jazeker, gezien de klimaatveranderingen en tekorten van water in de zomer periode zou ieder huishouden in de toekomst een wateropslag ter beschikking moeten hebben.

Zeker weten, het spelen met Lego blokken heeft bijna iedereen als eens gedaan:) creatief bezig zijn met deze grote Lego blokken geeft daarom bewoners eventueel samen met hun buren een leg(i)o aan mogelijkheden.

Wateropslag "nieuwe stijl" toegankelijk maken voor iedere Molenlander bewoner!

Weliswaar geen nieuw idee, maar goed om onder de aandacht te brengen. Deze Rainwinner biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld de sociale woningbouw, waar het niet alleen als regenopvang werkt, maar ook als schutting fungeert. Het heeft een positieve impact op biodiversiteit – een innovatieve oplossing met dubbele functie!

De jury

D(B)uurzaamheid, opvang van regenwater middels Rainwinner

D(B)uurzaamheid, opvang van regenwater middels Rainwinner

Prijsuitreiking 19 december

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 19 december. 

Alle deelnemers en genomineerden ontvangen begin december hiervoor een uitnodiging.

icoon duurzaamheidsprijs